Et alkoholmisbrug skader børn længe efter de er blevet voksne

Et alkoholmisbrug skader børn længe efter de er blevet voksne

Mange der er vokset op i familier ramt af alkoholisme, er i virkeligheden ikke altid blevet helt voksne. De er ganske vist fysisk voksne, men følelsesmæssigt, psykologisk og åndeligt sidder mange fast i barndommen. De lærte aldrig en “normal” måde at tænke, føle eller reagere på. Så længe det hele går fint, kan de klare tilværelsen. Men når de oplever konflikter, kontroverser eller kriser, reagerer de på meget barnlig facon, eller som en slags “voksne børn”.

Hvad menes der med ‘Voksne Børn’?

Voksne Børn er voksne mennesker, der er opvokset i et hjem præget af alkohol, og som udviser træk, der afslører forbrydelser eller forsømmelser. Men mere end 30 års forskning har afsløret, at de samme karakter- eller personlighedstræk, som er almindelige for børn fra et alkoholikerhjem, er de samme som hos børn, der voksede op i hjem der var dysfunktionelle på en eller anden måde.

Sådan håndteres et beruset familiemedlem

De samme karakteristika er blevet fundet hos voksne, der blev opvokset i hjem, hvor der var anden dysfunktionel adfærd. Børn af alkoholikere udviser samme adfærd som de der er vokset op i hjem med: Gambling
Overspisning
Adfærdsmæssig afhængighed
Kronisk sygdom
Streng religiøs praksis

Mange af disse mennesker er opvokset i hjem, hvor alkohol og stoffer ikke nødvendigvis var til stede, men misbrug, forsømmelse eller usund adfærd var der masser af

Hvad er de fælles kendetegn for voksne børn?

Gennem årene har de der har studeret fænomenet “voksenbarn”, udarbejdet en liste over de mange fælles karakteristikker som folk fra dysfunktionelle hjem synes at dele.

Følgende egenskaber blev udviklet i 1983 af Dr. Janet G. Woititz.

Mange børn af alkoholiker- og andre dysfunktionelle hjem, har som voksne:

Svært ved at finde ud af på hvad der er normalt
Svært ved at gennemføre et projekt fra start til slut
Ikke at lyve, selvom det ville være lige så let at fortælle sandheden
Svært ved at elske sig selv og vise sig selv barmhjertighed
Svært ved at have det sjovt
Svært ved intime relationer
Brug for konstant at søge godkendelse og bekræftelse
Behov for at være enten meget ansvarlig eller meget uansvarlig
Behov for at vise loyalitet, selv over for dem som ikke har fortjent det

Tendens til at komme i uigennemtænkte situationer handling uden at tage hensyn til mulige konsekvenser. Denne impulsivitet fører til forvirring og tab af kontrol. Som følge heraf bruger disse personer enorme mængder tid på at rydde op i deres eget liv.

Hvis du eller sin partner har problemer med alkohol og der er børn i hjemmet, er det en god idé at søge hjælp. Behandlingscenter Søby Park kan hjælpe dig og din familie til at få det bedre, der er ikke nogen skam i at søge hjælp og alle i familien vil få det bedre bagefter.