Hvidvin kan nydes under mange omstændigheder

Hvidvin kan nydes under mange omstændigheder

Nogle siger fejlagtigt, at en hvidvin er rødvinens klejne lillebror, hvilket er et lidet flatterende prædikat at tildele denne skønne drik.

Fejlopfattelsen kan måske bero på, at hvidvin ofte er noget, man ser benyttet i forbindelse med indtagelse af aperitiffer eller andet velkomstspise, hvor den vin bliver afløst af rødvin til hovedmåltidet, som ofte kan være en god, saftig steak.

Derfor er det kommet til at hedde, at hvidvin er mindre vigtig end rødvin, fordi hovedmåltidet bliver betragtet som det mest relevante måltid under en selskabsaften, hvilket igen er associeret med rødvinen, hvorfor hvidvinen er blevet efterladt i baggrunden i skyggen og blevet forklejnet af sin såkaldte storebror.

Det kan også hænge sammen med, at når man taler om “vin” generelt, så kender langt de fleste til rødvin og ved, hvordan sådan en ser ud. Sådan er opfattelsen, når man bedømmer efter laveste fællesnævner.

Og det er alt sammen en skam, for hvidvin kan så meget mere, end man måske tror, og passer sammen med til mange forskellige retter og anledninger.

For det første passer hvidvinen godt sammen til mange slags fiskeretter, hvilket sagtens kan udgøre et hovedmåltid i sig selv til et selskab. 

Endvidere egner en god hvidvin sig også til en sød dessert som is eller frugt, og så har hvidvinen lige pludselig overhalet rødvinen to mod en i antal af retter, når vi udelukkende ser på det i denne sammenligning.

Desuden er en hvidvin også god at nyde alene, hvor den især smager godt en varm sommerdag på terrassen i godt selskab, hvor det kan anbefales, at man holder vinen kælderkold, men den kan så sandelig også indtages, som den er, måske endda sammen med snacks såsom kiks.

Hvidvin bliver lavet af mange forskellige producenter og kommer i forskellige varianter, så det er bare med at prøve sig frem og finde ens yndlings-hvidvin.